De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor de financiële situatie van een pensioenfonds.
De dekkingsgraadDe dekkingsgraad geeft aan of het pensioenfonds met het huidige kapitaal ook werkelijk alle huidige en toekomstige pensioenen zou kunnen uitkeren. De dekkingsgraad wordt berekend door de waarde van de beleggingen te delen door de waarde van de huidige en toekomstige pensioenverplichtingen. Dit percentage is de dekkingsgraad. De dekkingsgraad wordt elke maand aan het einde van de maand vastgesteld. Lees meer over de dekkingsgraad. geeft een indicatie of een pensioenfonds nu en in de toekomst de pensioenen kan uitbetalen. De dekkingsgraad wordt berekend door alle bezittingen van het pensioenfonds te delen door de pensioenverplichtingen (de pensioenaanspraken van alle deelnemers). De dekkingsgraad wordt uitgedrukt in een percentage.
Verschillende soorten dekkingsgraden
Actuele maanddekkingsgraad
De actuele maanddekkingsgraad wordt maandelijks bepaald. Dit is een momentopname en daarom kan de maanddekkingsgraad behoorlijk schommelen. Deze schommelingen komen onder andere door ontwikkelingen op de financiële markten en de rente. Bij een dalende rente moet het pensioenfonds meer geld in kas hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Dit heeft een negatief effect op de maanddekkingsgraad. Stijgen de opbrengsten uit beleggingen? Dan neemt de hoeveelheid geld in kas toe en heeft dit een positief effect op de maanddekkingsgraad.
Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraadDe beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden.
Op basis van de beleidsdekkingsgraad bepaalt het pensioenfonds of de pensioenen kunnen worden verhoogd (aangepast). Of dat het nodig is om de pensioenen te verlagen, als er sprake is van een tekort. In dat geval moet het pensioenfonds een herstelplan maken. Daarin staat hoe het pensioenfonds ervoor zorgt dat de beleidsdekkingsgraad weer op een gezond niveau komt. is het gemiddelde van de maanddekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. Hierdoor worden schommelingen in de maanddekkingsgraden opgevangen. Voor het pensioenfonds is de beleidsdekkingsgraad leidend voor het beleid. Ook wordt op basis van de beleidsdekkingsgraad bepaald of de buffers van (zie de vereiste dekkingsgraad) het pensioenfonds voldoende zijn.
Vereiste dekkingsgraad
De vereiste dekkingsgraadDe vereiste dekkingsgraad geeft aan hoeveel geld het pensioenfonds minimaal in kas moet hebben (buffer), om nu en in de toekomst zijn verplichtingen na te kunnen komen.
Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad? Dan is er sprake van een tekort. In dat geval moet het pensioenfonds een herstelplan indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dit herstelplan moet staan hoe het fonds ervoor zorgt dat de beleidsdekkingsgraad binnen 10 jaar weer boven de vereiste dekkingsgraad komt te liggen. Voor het pensioenfonds is dit niet van toepassing. geeft aan hoeveel geld het pensioenfonds minimaal in kas moet hebben (buffer), om nu en in de toekomst zijn verplichtingen na te kunnen komen. Als de beleidsdekkingsgraad onder de vereiste dekkingsgraad komt, heeft het pensioenfonds onvoldoende reserves in kas. Er is dan sprake van een reservetekort. De vereiste dekkingsgraad verschilt per pensioenfonds en hangt af van de financiële risico's van een pensioenfonds. Hoe meer financiële risico's een pensioenfonds neemt, hoe hoger de vereiste dekkingsgraad moet zijn. De inrichting van de beleggingsportefeuille heeft hier grote invloed op. Hoe meer er bijvoorbeeld in aandelen (een risicovolle beleggingscategorie) wordt belegd, hoe hoger de buffer (de vereiste dekkingsgraad) moet zijn.
Als de beleidsdekkingsgraad onder de vereiste dekkingsgraad komt, moet een pensioenfonds een herstelplanPensioenfondsen stellen een herstelplan op als ze niet genoeg eigen vermogen hebben. In dit plan staat hoe het pensioenfonds ervoor zorgt dat het eigen vermogen binnen maximaal tien jaar weer op het vereiste niveau komt. Het pensioenfonds heeft geen herstelplan, de financiële positie voldoet aan de vereiste dekkingsgraad. indienen bij toezichthouder DNB. Hierin moet worden aangegeven hoe het pensioenfonds binnen 10 jaar herstelt naar de vereiste dekkingsgraad.
Minimaal vereiste dekkingsgraad
De minimaal vereiste dekkingsgraad geeft de minimaal benodigde buffer weer. Als de beleidsdekkingsgraad hieronder komt, is er sprake van een dekkingstekortAls het vermogen van het pensioenfonds te laag is om in de toekomst de pensioenen te kunnen blijven uitkeren en de reserve voor algemene risico’s te dekken.. Het fonds heeft dan te weinig vermogen om de pensioenen in de toekomst uit te kunnen betalen. Indien de beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar onder de minimaal vereiste dekkingsgraad blijft, moet het pensioenfonds de opgebouwde pensioenaanspraken verminderen (korten). Na het korten moet de beleidsdekkingsgraad gelijk zijn aan de minimaal vereiste dekkingsgraad.
Reële dekkingsgraad
In de reële dekkingsgraadDit is de dekkingsgraad waarbij de pensioenen in de toekomst evenveel kunnen worden verhoogd als de verwachte prijsstijgingen. Een reële dekkingsgraad van 100% betekent dat een pensioenfonds zowel de pensioenverplichtingen kan betalen als de pensioenen kan verhogen met de verwachte prijsstijgingen. Een pensioenfonds moet minimaal 1 keer per jaar de reële dekkingsgraad bekendmaken. wordt rekening gehouden met de verwachte stijging van de prijzen. De reële dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de beleidsdekkingsgraad en de dekkingsgraad waarbij pensioenen volledig meestijgen met de prijzen. Een reële dekkingsgraad van 100% betekent dat een pensioenfonds de pensioenverplichtingen kan betalen en ook de pensioenen kan verhogen met de verwachte stijging van de prijzen.