Over het pensioenfonds

Doelstelling, missie, visie en strategie

Pensioenfonds DNB werkt volgens een doelstelling, missie, visie en strategie.

Doelstelling

De doelstelling van Pensioenfonds DNB is het verstrekken van nominale pensioenaanspraken en pensioenrechten, en daarnaast het streven (voorwaardelijk: voor zover de middelen van het pensioenfonds het toelaten en afhankelijk van de dekkingsgraadDe dekkingsgraad is de verhouding tussen de netto activa en de technische voorziening, uitgedrukt in een percentage. Dit verhoudingsgetal geeft aan in hoeverre op lange termijn de pensioenverplichtingen kunnen worden nagekomen. De netto activa zijn het saldo van het belegd vermogen, de andere activa en de schulden.) naar het waardevast houden van de opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten.

Missie 

Het Pensioenfonds DNB wil een zo goed mogelijke invulling geven aan de uitvoering van de pensioenovereenkomsten die de sponsor (De Nederlandsche Bank NV) heeft afgesloten met haar (gewezen) werknemers. De uitvoering van de overeenkomst dient correct, maatschappelijk verantwoord en (kosten)efficiënt te geschieden. De ambitie is een duurzaam en betrouwbaar pensioenfonds te zijn dat zijn financiële verplichtingen en ambities nu en in de toekomst waar kan maken.

Visie

Het pensioenlandschap staat grote wijzigingen te wachten. Zeker is echter dat het opbouwen van een goed pensioen onverminderd belangrijk blijft voor de deelnemers. Pensioenfonds DNB wil daarom klaar zijn voor de toekomst, ongeacht hoe het pensioenlandschap zich gaat ontwikkelen. Dat betekent dat het pensioenfonds een professioneel, efficiënt en wendbaar pensioenfonds wil zijn
dat in staat is om snel in te spelen op veranderingen en tijdig te acteren om de belangen van de deelnemers op de lange termijn te waarborgen.

Een solvabele en stabiele financiële positie en een bijdrage leveren aan een positieve maatschappelijke impact zijn essentieel voor het vertrouwen in het pensioenfonds. Pensioenfonds DNB voert daarom een transparant, verantwoord en simpel beleggingsbeleid met aandacht voor duurzaamheid. Pensioenfonds DNB staat bovendien dicht bij de deelnemer en communiceert aansprekend en persoonlijk over risico's, rechten en koopkracht van actieve deelnemers, gewezen
deelnemers en pensioengerechtigden, en over de toekomst van het pensioenfonds.

Strategie

Om onze missie, visie en doelstelling te kunnen uitvoeren en hoge kwaliteit te leveren, volgen we het door ons uitgezette beleid, hanteren we de normen voor goed pensioenfondsbestuur en werken we goed samen met de verschillende stakeholders, zoals werkgever, vakorganisaties, Belangenvereniging Pensioengerechtigden en Gewezen Deelnemers De Nederlandsche Bank NV en het VerantwoordingsorgaanEen orgaan waarin de actieve deelnemers, de pensioengerechtigden, eventueel de gewezen deelnemers en de werkgever zijn vertegenwoordigd en waaraan het bestuur verantwoording aflegt. Het oordeel van het verantwoordingsorgaan over het handelen van het bestuur wordt opgenomen in het jaarverslag. en de Raad van toezichtEen intern toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in het pensioenfonds.. Uitvoerende partijen en dienstverleners worden zorgvuldig uitgekozen en regelmatig geëvalueerd. Het pensioenfonds wil de relatie met zijn deelnemers leidend laten zijn in zijn handelen.

Het bestuur besteedt veel tijd en aandacht aan de toekomst van het pensioenfonds en in hoeverre het pensioenfonds kan doorgaan als zelfstandig pensioenfonds. De conclusie is dat het pensioenfonds zeker nog bestaansrecht heeft en daarom doorgaat als zelfstandig pensioenfonds. Eén van de redenen hiervoor is de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Sociale partners hebben de ambitie om dit per 1 januari 2026 te realiseren. Van belang daarbij is dat er zo veel mogelijk eigen keuzes gemaakt kunnen worden en de (goede) financiële positie van het pensioenfonds meegenomen kan worden naar het nieuwe pensioencontract. Dit is makkelijker te realiseren als zelfstandig pensioenfonds dan als onderdeel van een groter geheel.