Uw pensioen in de toekomst
Het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen. Er komt hiervoor een nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen. In deze wet staat hoe de pensioenregelingen in Nederland eruit gaan zien. Ook uw pensioenregeling bij DNB verandert. Zowel DNB als werkgever, als de vakbonden en het pensioenfonds zijn gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe afspraken. Ook de Belangenvereniging Pensioengerechtigden is hierbij betrokken. We gebruiken graag uw input om de nieuwe pensioenregeling zo goed mogelijk aan te laten sluiten op uw wensen en voorkeuren. Daarom komt er een deelnemersonderzoek. Daarmee kunt u ons laten weten wat u belangrijk vindt voor de nieuwe pensioenregeling.
Hieronder leest u meer over het nieuwe pensioenstelsel, het deelnemersonderzoek en de achtergronden daarvan, in de vorm van vragen en antwoorden. Het bestaat uit de volgende drie delen:
- Het nieuwe pensioenstelsel
- De planning daar naar toe
- Het deelnemersonderzoek
Klik op de link van het onderdeel dat u wilt lezen.
Een nieuw Nederlands pensioenstelsel
Waarom komt er een nieuw pensioenstelsel?
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt vernieuwd. Het huidige pensioenstelsel stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw en sluit niet goed meer aan op de huidige samenleving. Een belangrijke ontwikkeling is dat we met z’n allen steeds langer leven. Er zijn dus steeds meer gepensioneerden ten opzichte van het aantal werkenden. Ook wisselen mensen vaker van baan, waardoor de behoefte aan flexibiliteit in ons pensioenstelsel toeneemt. Ons pensioenstelsel is dan ook toe aan vernieuwing. De regering maakte in 2019 nieuwe afspraken samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers en legde deze vast in het Pensioenakkoord. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt de gemaakte afspraken nu uit in de Wet Toekomst Pensioenen.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
- Elke pensioenregeling wordt een premieregeling.
Dit betekent dat DNB, als werkgever, met de vakbonden afspreekt hoeveel premie we elk jaar voor uw pensioen betalen. DNB draagt de totale afgesproken premie af aan het pensioenfonds. Hoeveel pensioen u later daarvoor krijgt, ligt niet (meer) vast. Hoeveel pensioen u opbouwt, is bijvoorbeeld afhankelijk van beleggingsrendementen, kosten en de gemiddelde levensverwachting. Het pensioenfonds belegt de premies en houdt voor iedere deelnemer bij hoe groot zijn of haar deel is van het pensioenvermogen.
- U mag tot 10% van het door u opgebouwde ouderdomspensioen direct op uw pensioendatum opnemen.
Deze verandering komt waarschijnlijk snel. U kunt naar verwachting vanaf 1 januari 2023 op uw pensioendatum in één keer maximaal 10% van uw ouderdomspensioen opnemen op het moment dat u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld voor het afbetalen van een deel van de hypotheek, een verbouwing of een reis. Uw pensioen wordt daarna wel lager.
- Voor jongere en oudere werknemers geldt voortaan hetzelfde percentage pensioenpremie.
Nu is het zo dat een werkgever voor een jongere werknemer in procenten minder pensioenpremie betaalt dan voor een oudere werknemer. Dat is niet direct zichtbaar in de totale pensioenpremie. De verdeling onder de verschillende leeftijdsgroepen gebeurt ‘onder de motorkap’ bij het pensioenfonds.
- Het partnerpensioen wordt een percentage van uw salaris.
Er komt waarschijnlijk een nieuwe regeling voor partnerpensioen. In het kort: overlijdt u voor uw pensioendatum? Dan krijgt uw partner een percentage van uw salaris. Overlijdt u na uw pensioendatum? Dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van het pensioenkapitaal dat u heeft opgebouwd.
- De AOW-leeftijd gaat minder snel stijgen dan eerder was afgesproken.
Dit jaar, in 2022, is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. Als deze aanpassing er niet was geweest, zou de AOW-leeftijd nu al 67 jaar en 3 maanden zijn geweest. In 2023 stijgt de AOW-leeftijd verder naar 66 jaar en 10 maanden. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar en dat blijft in ieder geval zo tot en met 2026.
- Uw pensioenuitkering gaat meer meebewegen met de beleggingen van het pensioenfonds.
Gaat het goed, dan wordt uw pensioenuitkering sneller hoger. Maar gaat het slecht, dan kan uw pensioenuitkering ook sneller omlaag gaan dan nu het geval is. Of dit ook voor alle bestaande pensioenuitkeringen gaat gelden is nog onduidelijk. Gaan de huidige pensioenuitkeringen (en de al opgebouwde pensioenen) mee naar de nieuwe pensioenregeling of blijven ze achter? Hierover moeten nog afspraken worden gemaakt.
Wat verandert er niet?
In het nieuwe pensioenstelsel blijven de sterke punten uit het huidige stelsel behouden:
- Werknemers en werkgevers blijven samen betalen voor uw pensioen. En u krijgt nog steeds pensioen zolang u leeft.
- We delen nog steeds de kosten. En we beleggen alle betaalde premies.
- Naast pensioen krijgt u later AOW, een uitkering van de overheid. Aan de AOW verandert weinig. De AOW-leeftijd stijgt nog wel, maar niet meer zo snel als eerst de bedoeling was.
Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?
Volgens de huidige planning gaat de Wet Toekomst Pensioenen in op 1 januari 2023. Als de wet is ingegaan, krijgen werkgevers, werknemers en pensioenuitvoerders vier jaar de tijd om de huidige pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe regels. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe regels.
Waar vind ik meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel?
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Of kijk op DNB.nl voor meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel.
Waarom verandert de pensioenregeling?
We hebben nu een middelloonregeling. Deze pensioenregeling is straks niet meer toegestaan volgens de nieuwe wet. In het nieuwe pensioenstelsel mogen werkgevers en werknemers alleen nog maar premieregelingen afspreken.
In een premieregeling spreekt de werkgever samen met de vakbonden af hoe hoog de pensioenpremie wordt, en dus niet meer hoeveel pensioen u elk jaar opbouwt. De premie gaat in een spaarpot en het pensioenfonds belegt de pot. Op het moment dat u met pensioen gaat, berekent het pensioenfonds hoe hoog de uitkering is die u met deze spaarpot kunt aankopen. Hoe hoog de uitkering is, hangt onder meer af van de beleggingsrendementen, de gemiddelde levensverwachting en de rente op uw pensioendatum. De hoogte van uw uiteindelijke pensioen staat dus nog niet vast.
De planning
Hoe gaat de verandering van onze pensioenregeling plaatsvinden?
Het aanpassen van onze huidige pensioenregeling is ingewikkeld en kan alle deelnemersgroepen raken, namelijk werknemers die nu pensioen opbouwen, (oud) werknemers én gepensioneerden. Alle betrokken partijen vinden het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. DNB werkt nu samen met de vakbonden en het pensioenfonds om de pensioenregeling aan te passen. In januari 2022 is hiervoor een projectgroep van start gegaan. In deze projectgroep zitten vertegenwoordigers van DNB, van de vakbonden en van Pensioenfonds DNB. Ook de Belangenvereniging Pensioengerechtigden denkt mee.
Wat is de planning?
De overeenkomst voor de huidige pensioenregeling van DNB loopt tot 2025. Daarom willen DNB, de vakbonden en Pensioenfonds DNB al per 1 januari 2025 overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. De voorbereiding van die overstap kost veel tijd. Daarom is de projectgroep nu al aan de slag. In grote lijnen zetten we de komende tijd de volgende stappen:
- 2022: Ontwerpfase. We ontwerpen een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de nieuwe regels.
- 2023: Onderhandelings- en besluitvormingsfase. We stellen de regeling vast. De vakbonden raadplegen ook hun achterban.
- 2024: Acceptatie en implementatie. Het pensioenfonds besluit of het de nieuwe pensioenregeling kan accepteren en past de administratie aan op de nieuwe pensioenregeling.
- 1 januari 2025: Start nieuwe pensioenregeling
Voor deze planning gaat we er vanuit dat de Wet Toekomst Pensioenen inderdaad per 1 januari 2023 ingaat. Of het ministerie die datum ook haalt, is nu nog niet zeker. Gaat de wet later in, dan kan het zijn dat wij onze planning moeten aanpassen.
Is de inhoud van de nieuwe pensioenregeling al bekend, of wat er met de bestaande pensioenen en uitkeringen gebeurt?
Nee, de werkgever, de vakbonden en het pensioenfonds hebben nog geen afspraken gemaakt over hoe de nieuwe pensioenregeling er uit komt te zien. Ook zijn er nog geen besluiten genomen over wat er gebeurt met uw opgebouwde pensioen en/of uw pensioenuitkering.
Wie besluit er over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling?
Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die door de werkgever en de vakbonden wordt afgesproken. Pensioenfonds DNB voert de pensioenregeling uit: het pensioenfonds bepaalt niet hoe de regeling er uitziet. Maar als de werkgever en de vakbonden een afspraak maken, dan is het wel belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van zo’n afspraak. Daar kan het pensioenfonds bij helpen. Bijvoorbeeld: hoeveel pensioenpremie de werkgever en de werknemer samen voor de pensioenregeling moeten betalen, hangt af van de inhoud van de regeling. Hoe ingewikkelder, hoe duurder de regeling vaak is. Een andere vraag is hoe het pensioenfonds de betaalde pensioenpremie gaat beleggen. Dit soort keuzes beïnvloeden hoe hoog de pensioenspaarpot uiteindelijk wordt. Om die reden zijn wij als pensioenfonds wél betrokken bij de besluitvorming over de nieuwe pensioenregeling. Wij moeten als pensioenfonds op enig moment besluiten of we de pensioenregeling wel of niet kunnen accepteren en uitvoeren. In het proces naar de nieuwe pensioenregeling toe hebben alle partijen een belangrijke rol.
Hoe word ik betrokken bij de besluiten over de nieuwe pensioenregeling?
Individuele deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden maken niet zelf afspraken over hun pensioenregeling. Daarvoor zijn de vakbonden: de Vereniging van Werknemers DNB en de FNV. Deze vakbonden maken de afspraken namens u, of u nu in dienst bent of was bij DNB, of een pensioenuitkering ontvangt via DNB. De afspraken in de cao gelden voor deze drie groepen. Als DNB en de vakbonden afspraken maken, houden zij niet alleen rekening met het belang van de mensen die nu in dienst zijn bij DNB maar ook met het belang van degenen die in dienst waren en/of met pensioen zijn. Ook de Belangenvereniging Pensioengerechtigden is betrokken om mee te denken over de nieuwe pensioenregeling. Om goede afspraken te kunnen maken, kan het nodig zijn om meer expliciet de mening te vragen van de verschillende doelgroepen. Daarom voeren we het deelnemersonderzoek uit. Kijk hiervoor ook bij onderdeel 3.
Wie houdt mij op de hoogte van de nieuwe pensioenregeling?
Afspraken voor de nieuwe pensioenregeling
De werkgever moet er voor zorgen dat de afspraken over de pensioenregeling volgens de juiste regels gemaakt en vastgelegd worden in de cao. DNB zal u de komende tijd op de hoogte houden van de voortgang van het proces en uiteraard van de uiteindelijke nieuwe afspraken.
Introductie van de pensioenregeling
Op het moment dat de pensioenregeling daadwerkelijk wijzigt, informeert Pensioenfonds DNB u hierover. Het pensioenfonds zal u in de tussentijd ook op de hoogte houden van de stand van zaken.
Vakbonden
Naast DNB en Pensioenfonds DNB werken ook de vakbonden mee aan de voorbereidingen en onderhandelingen voor de nieuwe regeling. Zij zullen hun leden, daar waar nodig, ook informeren en eventueel om hun mening vragen over de nieuwe pensioenregeling.
Belangenvereniging Pensioengerechtigden
Ook de Belangenvereniging Pensioengerechtigden denkt mee. Zij zullen hun leden, waar nodig, ook informeren over belangrijke ontwikkelingen.
Waar kunt u een vraag stellen over uw pensioen?
Voor vragen over uw pensioen kunt u terecht bij:
Pensioendesk Pensioenfonds DNB
Telefoon: (050) 582 79 79
E-mail: dnbpensioeninfo@tkppensioen.nl
Correspondentieadres: Stichting Pensioenfonds van De Nederlandsche Bank NV, Postbus 501, 9700 AM Groningen