Bijna met pensioen

Pensioen: een nieuwe fase in uw leven. Al druk bezig met plannen maken? Of moet u nog even wennen aan het idee? Voordat het zover is, moet u natuurlijk uw pensioenuitkering regelen. Wij kunnen u daarmee helpen.

Als u bijna met pensioen gaat, is het belangrijk om te kijken hoe uw pensioen ervoor staat. Hoeveel pensioen krijgt u straks per maand? En hoeveel heeft u nodig? Welke keuzes heeft u voor uw pensioen en hoeveel pensioen krijgt uw (ex-)partnerElke levensgezel die in aanmerking kan komen voor (tijdelijk) partnerpensioen. Er moet wel aan de voorwaarden in het pensioenreglement worden voldaan.? Op deze webpagina hebben we alle informatie voor u op een rijtje gezet.

Hoe werkt met pensioen gaan bij Pensioenfonds DNB?

Ongeveer 6 maanden voor uw pensioendatum ontvangt u van ons een brief met informatie over uw keuzes en een formulier. Dit kunt u gebruiken om uw pensioen aan te vragen.

Keuzemogelijkheden

U wilt een pensioen dat past bij uw persoonlijke wensen. Bij Pensioenfonds DNB heeft u diverse keuzes voor uw pensioen. U kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan dan uw AOW- of pensioendatum. Of gedeeltelijk met pensioen gaan. U kunt ook kiezen voor eerst een hoger en daarna een lager pensioen − of andersom. Of uw partnerpensioenDit is de pensioenaanspraak voor de achterblijvende partner na het overlijden van de (gewezen) deelnemer of gepensioneerde. Er moet wel aan de voorwaarden in het pensioenreglement worden voldaan. omruilen voor ouderdomspensioen.

Bedrag ineens

Waarschijnlijk kunt u in de toekomst ervoor kiezen om maximaal 10% van uw pensioenvermogen in één keer op te nemen, op het moment dat u met pensioen gaat. Deze keuzemogelijkheid heet: ‘bedrag ineens’. Het bedrag dat u opneemt, kunt u gebruiken voor wat u maar wilt. Maar er zitten ook nadelen aan het ‘bedrag ineens’. Uw pensioen wordt daardoor lager. En over het ‘bedrag ineens’ zult u mogelijk een hoger marginaal tarief aan inkomstenbelasting moeten betalen. En inkomensafhankelijke toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag missen.

Hebt u vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

Let op, het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en de Eerste Kamer. Zolang het voorstel niet is goedgekeurd, is het niet mogelijk om te kiezen voor 'bedrag ineens'.

Advies over uw pensioen

Pensioenfonds DNB organiseert een paar keer per jaar adviesgesprekken. Een medewerker van de Pensioendesk komt dan naar DNB om samen met u in gesprek te gaan over uw pensioen. Interesse? Houd Plaza in de gaten voor de aankondiging van de volgende ronde.

AOW

Iedereen in Nederland krijgt AOW. Daarnaast heeft u pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds DNB. En misschien ook wel bij andere werkgevers? Hoeveel u krijgt en van wie ziet u op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Handige links