Blogs

Onder de loep met Margreet Schuit


Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Margreet Schuit. Zij zit namens de werknemers in het bestuur en heeft als aandachtsgebied onder andere communicatie. Margreet vertelt u over de verschillende versies van het jaarverslag.

Het is vaste prik, elk jaar weer: het jaarverslag schrijven van het pensioenfonds. Dat jaarverslag is voor ons verplichte kost. Alle pensioenfondsen moeten immers een jaarverslag maken en samen met andere jaarstukken (zoals de jaarstaten) vóór 1 juli indienen bij De Nederlandsche Bank. Wij dus ook. Ons jaarverslag is openbaar en voor iedereen in te zien. We plaatsen het jaarverslag op onze website; als een deelnemer dat wil, zorgen we ook voor een versie op papier.

Nieuw: het jaarverslag in 15 minuten

Bij het jaarverslag 2020 pakten we het net iets anders aan dan voorgaande jaren. Ditmaal komen we namelijk met iets nieuws, speciaal voor onze deelnemers en gepensioneerden: het verkort jaarverslag. Dat is een handzame samenvatting, in niet al te ingewikkelde taal. In een kwartiertje helemaal op de hoogte zijn van hoe 2020 het pensioenfonds verging.
Volgens mij is dat heel goed gelukt, mede dankzij de prachtige illustraties van mede-bestuurslid Agnes Joseph. Daarnaast maakten we ook weer een jaarverslag in pictogrammen, met de belangrijkste cijfers. Dat verslag staat zoals elk jaar in onze Pensioenkrant.

Open en transparant

Het ‘gewone’ jaarverslag ziet er dit jaar iets anders uit dan eerdere verslagen. In een speciaal hoofdstuk vertellen we wat we allemaal in 2020 hebben gedaan. Maar ook geven we duidelijk aan waarom we dat zo deden, en welke overwegingen hierbij een rol speelden. Zo krijgt iedereen meer dan voorheen een kijkje in de keuken.

Dat past mooi bij hoe wij als pensioenfonds willen zijn: open en transparant. Want we hebben niets te verbergen. Dat geldt natuurlijk voor onze beleggingen. Maar ook als het gaat om samenwerking met andere partijen, zoals het verantwoordingsorgaan. En hoe wij aan allerlei wettelijke eisen en richtlijnen voldoen.

Zo’n jaarverslag schrijf je trouwens echt niet in een week, daar gaat een heel traject aan vooraf. De Werkgroep Jaarwerk begint al in december. Dat moet ook wel, want er zijn nogal wat partijen en personen bij betrokken. Naast het bestuur en het bestuursbureau: het verantwoordingsorgaanEen orgaan waarin de actieve deelnemers, de pensioengerechtigden, eventueel de gewezen deelnemers en de werkgever zijn vertegenwoordigd en waaraan het bestuur verantwoording aflegt. Het oordeel van het verantwoordingsorgaan over het handelen van het bestuur wordt opgenomen in het jaarverslag., de raad van toezichtEen intern toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in het pensioenfonds., de uitvoeringsorganisatie, de vermogensbeheerders, de actuarisDe actuaris is de specialist die de premie berekent en die vaststelt hoeveel vermogen er naar verwachting vandaag nodig is om de pensioenen in de toekomst te kunnen uitbetalen. Actuarissen berekenen de financiële gevolgen die risico's (zoals wijzigingen in de rente of in de levensverwachting) met zich meebrengen. en de accountant. Gelukkig niet allemaal tegelijk!