Blogs

Onder de loep met Agnes Joseph


Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Agnes Joseph. Zij is onafhankelijk bestuurslid. Agnes weet veel over de Wet Toekomst Pensioenen en heeft hier al meerdere keren uitleg over gegeven in onze webinars. In dit blog vraagt ze u mee te doen aan het risicobereidheidsonderzoek.

Er komt een onderzoek naar de risicobereidheid van alle deelnemers van Pensioenfonds DNB. Anders gezegd: wilt u extra beleggingsrisico nemen voor een hoger verwacht pensioen? Bestuurslid Agnes Joseph vertelt er meer over. Haar oproep aan werknemers, oud­werknemers en gepensioneerden: ‘laat uw stem horen, de uitkomsten zijn belangrijk voor uw toekomstig pensioen’.

In het nieuwe pensioenstelsel wordt geen pensioenuitkering meer gegarandeerd. Het pensioen wordt meer afhankelijk van de economische omstandigheden. Als het goed gaat op de financiële markten heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioenuitkering. Maar ook als het slecht gaat op de financiële markten zie je dat terug in je pensioenuitkering.

Het doel van Pensioenfonds DNB is een goed pensioen bieden aan iedereen die werkt of heeft gewerkt bij DNB (en haar voorgangers). Om dat waar te maken beleggen we de pensioenpremies. Als een pensioen fonds alleen spaart, dan valt het pensioen erg laag uit. Pensioenen kun je dan zeker niet corrigeren voor inflatie. Dat leidt tot waardeverlies (minder koopkracht). En dat willen we natuurlijk niet.

Laat uw stem horen

Op dit moment hebben we een collectief beleggingsbeleid voor jong én oud. Maar in het nieuwe Pensioenstelsel wordt het beleggingsbeleid leeftijdsafhankelijk. Zo kunnen jongeren wat meer risico nemen. Eventuele tegenvallers zijn voor hen makkelijker op te vangen dan wanneer het nog maar een paar jaar duurt voordat je met pensioen gaat. Voor gepensioneerden wil je waarschijnlijk wat minder risico nemen. Alhoewel ook zij het misschien wel interessant vinden om toch nog wel wat te blijven beleggen voor wat hogere verwachte toekomstige uitkeringen.

In het nieuwe pensioenstel liggen de beleggingsrisico’s meer bij de deelnemers zelf. Daarom willen we heel graag van u weten hoeveel beleggingsrisico u wilt nemen voor een hoger verwacht pensioen. Met die waardevolle input kunnen we ons beleggingsbeleid straks in het nieuwe pensioencontract beter afstemmen op de risicobereidheid van onze deelnemers.

Het onderzoek naar uw risicobereidheid is in de eerste helft van 2022. Een onafhankelijk bureau voert het uit. Laat uw stem horen. Doe mee en geef inhoud aan ons nieuwe beleggingsbeleid!