Blogs

Onder de loep met Kees Koedijk

Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Kees Koedijk. Kees is sinds een half jaar lid van de Raad van ToezichtEen intern toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in het pensioenfonds.. Dat is nog wat kort voor diepgravende conclusies, maar zijn eerste ervaringen deelt hij graag met ons. 

‘Geen woorden, maar daden’

‘Pensioen is bij uitstek een product voor de lange termijn. Daar horen langetermijn-beleggingen bij en een goede visie op de toekomst. Volgens mij is die er bij dit fonds. De dekkingsgraad is goed. Er is een Pensioen Pro-award gewonnen op het gebied van vermogensbeheer. Het fonds staat er gewoon goed voor. En dat is mooi want dan hebben we een goede uitgangspositie om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. En die zijn er volop.’

Voorop lopen

‘Je moet als fonds altijd het maximale doen om je deelnemers bij het fonds te betrekken. In ieder geval de mening onder deelnemers peilen als er belangrijke zaken voorliggen. Pensioenfonds DNB doet dat.
Je moet als fonds actief bezig zijn met het klimaat en de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. Pensioenfonds DNB doet dat en is daar actief mee bezig. Klimaat staat hoog op de agenda.
Je moet streven naar Governance 2.0. Dus blijven nadenken over je bestuursmodel, je bezetting en je gedrag. En daarvan blijven leren. Ook dat doet Pensioenfonds DNB.
Wat je ziet is dat fondsen die met deze 3 lijnen actief bezig zijn, voorop lopen. En het vaak goed doen. Dat hoort ook bij je ambitie als je het pensioenfonds van de toezichthouder bent, vind ik.

‘We gaan nog een hele kluif krijgen aan het uitleggen van het nieuwe stelsel’


Nieuw pensioenstelsel

Een andere grote uitdaging waar we voor staan, is natuurlijk het nieuwe pensioenstelsel. Je kunt niet zeggen dat het stelsel dat we nu hebben, heeft gefaald. Dat stelsel is extreem getest. We hebben een systeemcrisis gehad gevolgd door zeer lage rente. We hebben een coronacrisis en nu hebben we ook nog een oorlog. Toch staat het huidige stelsel nog steeds overeind. Pensioenfondsen doen het over het algemeen redelijk tot goed. En nu de rente weer een beetje stijgt, zie je dat dekkingsgraden meestijgen. Veel pensioenfondsen kunnen weer indexeren. 

Je zou zeggen: waarom veranderen we dat? Toch snap ik dat wel enigszins. Het nieuwe stelsel wordt moderner en levert meer maatwerk. Dat is wel een goede zaak. Maar we gaan er nog een hele kluif aan krijgen om dat allemaal uit te leggen.

Lange termijn

Nog even terug naar de ambities van Pensioenfonds DNB. Ik vind dat ik nog te kort bij het fonds betrokken ben om daar nu al veel over te zeggen. Maar, een goed niveau van de dekkingsgraad, een award voor vermogensbeheer. Het fonds maakt het waar en laat het zien: geen woorden maar daden.

Ik probeer één keer per jaar een lange tocht op de fiets te maken. Tentje achterop en gaan. Dat helpt heel goed om je hoofd leeg te maken. Je denkt dan alleen maar aan wat je die avond gaat eten en waar je gaat slapen. Deze zomer wil ik graag naar Rome fietsen, daar kijk ik  nu al naar uit.

Zoals gezegd, pensioen is een product voor de lange termijn. En gezien mijn voorkeur voor lange fietstochten, past dat blijkbaar bij me. Ik heb het in de Raad van Toezicht bij het pensioenfonds dan ook naar mijn zin.