Blogs

Onder de loep met Anita Jharap


Op deze plaats vertellen de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt over hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Anita Jharap. Zij zit namens de pensioengerechtigden in het bestuur. En is daarnaast sleutelfunctiehouder Risk. Anita geeft ons graag een kijkje in de wereld van riskmanagement. 

Vanaf vorig jaar hebben pensioenfondsen verplicht drie sleutelfunctiehouders voor de gebieden Risk, Audit en Actuariaat. Een sleutelfunctiehouder geeft speciale aandacht aan een specifiek onderwerp. Ik ben ontzettend blij met deze ontwikkeling. Risk staat hierdoor prominenter op de agenda van het bestuur. En dat zorgt ervoor dat alle pensioenfondsen  nu meer aandacht besteden aan risk, actuariaat en audit. Dit komt het totale riskmanagement alleen maar ten goede. 

Riskmanagement is belangrijk voor een pensioenfonds

Als pensioenfonds heb je onder andere te maken met een pensioenuitvoeringsorganisatie en vermogensbeheerders. Zij beheren de gegevens van onze deelnemers en de pensioengelden. Daar komen risico’s bij kijken. Je kunt denken aan het uitlekken van persoonsgegevens van deelnemers. Of het hacken van een bankrekening. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Met riskmanagement leveren we daar een belangrijke bijdrage aan. We houden namelijk samen met onze pensioenuitvoeringsorganisatie en vermogensbeheerders dit soort risico’s steeds in de gaten. En bedenken hoe we die risico’s kunnen verkleinen of voorkomen. 

Met riskmanagement zijn we voorbereid op de toekomst

Wij moeten voor volgend jaar een eigenrisicobeoordeling (ERB) doen. We kijken hierbij naar de risico’s waar wij mee te maken hebben en of we die goed beheersen. En naar toekomstige risico’s, waaronder het klimaatrisico. Mensen vinden groene energie steeds belangrijker. Het kan dus zinvol zijn om in bedrijven te beleggen die daarin investeren. En het kan risicovol zijn om nog steeds in bedrijven te beleggen die in de fossiele brandstoffenindustrie zitten. Naast het feit dat we een groenere portefeuille nastreven, dalen deze aandelen in waarde als de vraag naar olie en kolen daalt. Dat kan gevolgen hebben voor de pensioenen van onze deelnemers. Met riskmanagement zijn we deze gevolgen een stapje voor. En zijn we voorbereid op de toekomst!

Snel inspelen op de uitbraak van het coronavirus

De uitbraak van het coronavirus vorig jaar maart bracht extra risico’s met zich mee. Je kunt denken aan het thuiswerken van de medewerkers van onze uitvoeringsorganisatie. Blijven onze processen hierdoor wel goed lopen? En konden zij deelnemers goed bedienen vanuit huis? We hebben deze en andere risico’s gelijk met een crisisteam opgepakt. En dat verliep heel goed. We konden ‘business as usual’ doorzetten op veelal digitale wijze.