Blogs

Onder de loep met Jos Kleverlaan


Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Jos Kleverlaan. Hij zit namens de gepensioneerden in het bestuur. Jos kent het belang van een inkomen en de rol die de 2e pijler daarin speelt.

‘Ik ben gepensioneerd. Sinds een jaar krijg ik nu een pensioenuitkering van Pensioenfonds DNB. Ik behoor nog tot de groep ‘oud-PVK’. Maar ik doe veel vrijwilligerswerk. Ik ben mentor van een paar bewoners in een zorginstelling, trainer bij een atletiekvereniging en schuldhulpmaatje. En het is allemaal leerzaam. Schuldhulpmaatje zijn was voor mij wel de grootste eyeopener.’

Blind voor gevolgen

‘Je begint met een training van 3 dagen en dan ga je aan de slag. Bij mensen met schulden stap je echt een andere wereld binnen. Ik heb natuurlijk een financiële achtergrond, maar die achtergrond bereidt je niet echt voor op wat je tegenkomt bij mensen met schulden. En het kan iedereen overkomen, daar ben ik inmiddels wel achter. We hoeven dus niet met een beschuldigende vinger te gaan wijzen.

Het begint met post die niet geopend wordt en het eindigt met incassotrajecten, deurwaarders en rechtbanken. De problemen stapelen zich op en mensen zien dan letterlijk door de bomen het bos niet meer. Ze zijn blind voor de gevolgen van hun handelen en stoppen alles weg. Dat is echt tragisch en we moeten daar als maatschappij iets mee doen. Boetes uitdelen aan mensen die al schulden hebben, draagt in mijn ogen niet echt bij aan een oplossing.

Schulden veroorzaken zoveel stress. Dat is ongelofelijk. En ik heb me laten vertellen dat teveel stress je IQ met 10 punten reduceert. Nogmaals, het zijn trajecten waar je niet bij stilstaat als jij je financiële huishouding zelf wel gewoon op orde hebt.’

Bewuste keuzes maken

‘Als schuldhulpmaatje weet ik dus hoe belangrijk een inkomen is. Dat is je basis. En dat geldt natuurlijk ook voor pensioen. De 2e pijler is een deel van die basis en ik vind het fijn dat ik daarin iets kan betekenen.
Ik ben in het verleden al eens bestuurslid geweest bij het Pensioenfonds PVK, voordat het opging in Pensioenfonds DNB. Het is fijn als je met een achtergrond als de mijne van waarde kunt zijn voor een pensioenfonds. En er komt veel op het fonds af, zeker als het over de uitwerking van het pensioenakkoord gaat.

Die uitwerking gaat ons de komende jaren nog wel bezig houden. We moeten kijken naar de kwaliteit van de uitvoering, maar zeker ook naar de communicatie. Daar wil ik graag bij betrokken zijn. Het pensioenakkoord moet bij Pensioenfonds DNB leiden tot een nieuwe pensioenregeling. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Het is aan ons om die keuzes zodanig voor te leggen aan onze deelnemers dat ze die keuzes bewust kunnen maken. Daar gaan we hard aan werken.’