Blogs

Onder de loep met Peter de Groot


Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Peter de Groot. Hij verruilde de Raad van ToezichtEen intern toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in het pensioenfonds.Een intern toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in het pensioenfonds.(RvT) voor het bestuur. ‘Het is interessant om in een andere rol en op een andere manier met het fonds bezig te zijn.’ Naast bestuurslid namens de werkgevers is hij voorzitter van de werkgroep Toekomst Fonds. 

‘We hebben alle reden om zelfstandig door te gaan’

Nog even en 2020 is geschiedenis. Het twintigste jaar van de 21ste eeuw is het jaar van de anderhalve meter samenleving, de mondkapjes, het thuiswerken. Maar het is ook het jaar waarin wij als Pensioenfonds DNB een belangrijke beslissing namen. Na zorgvuldig afwegen en overleg met de werkgever, de Raad van Toezicht, het VerantwoordingsorgaanEen orgaan waarin de actieve deelnemers, de pensioengerechtigden, eventueel de gewezen deelnemers en de werkgever zijn vertegenwoordigd en waaraan het bestuur verantwoording aflegt. Het oordeel van het verantwoordingsorgaan over het handelen van het bestuur wordt opgenomen in het jaarverslag., vakorganisaties en de Belangvereniging Pensioengerechtigden hebben we ervoor gekozen om als zelfstandig pensioenfonds door te gaan. 

We hebben niet voor het alternatief gekozen: het fonds onderbrengen bij een Algemeen Pensioenfonds (APF). Onze financiële positie dwingt ons niet tot het maken van een keuze op korte termijn. Er staan grote veranderingen voor de deur. Er komt een nieuw pensioencontract. Zo snel als verantwoord is willen we dat nieuwe contract handen en voeten geven. En we willen zelf de regie houden en verantwoording kunnen nemen naar de deelnemer. Daarvoor moet je wendbaar en flexibel zijn. De keuze voor een zelfstandig voortbestaan maakt dat mogelijk.

Veel draagvlak voor een herkenbaar pensioenfonds 

Wat ook meetelt bij onze keuze is dat er veel draagvlak is voor een herkenbaar pensioenfonds. We hebben een actieve achterban, die zich betrokken voelt bij “hun” pensioenfonds. Zo zaten onder onze voorgangers veel jonge bestuurders. Hoewel zij nog vol in hun carrière zaten, besteedden zij veel tijd aan het fonds. Dit is niet vanzelfsprekend binnen ondernemingspensioenfondsen. Ik heb daar veel respect voor.

Achterban en fonds mogen niet van elkaar vervreemden. Dat risico bestaat nu medewerkers van DNB niet langer bestuurder kunnen zijn. Zoals eerder gezegd hebben we afscheid genomen van het model met DNB-bestuursleden. Een bestuursfunctie is steeds lastiger te combineren met het dagelijkse werk bij DNB. Ook is het steeds moeilijker om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Het aantal bestuursleden is teruggebracht van negen naar zes. Wat niet verandert is de pariteit: bestuursleden worden nog steeds voorgedragen door pensioengerechtigden, werkgever en (gewezen) werknemers.

Ons eigen beeld vormen over de toekomst 

Het is goed om te weten dat de keuze voor de toekomst van ons pensioenfonds ook de keuze is van onze bestuurlijke voorgangers. Hun analyse lag op tafel toen wij als nieuwe bestuursleden en als werkgroep Toekomst Fonds van start gingen. We wilden ons niet laten leiden door wat er al lag. Maar aan de hand van discussiethema’s ons eigen beeld vormen over de toekomst van ons fonds. Dat beeld hebben we vergeleken met de visie van onze voorgangers. Conclusie: we hebben alle reden om zelfstandig door te gaan!   

Tenslotte nog dit. Uiterlijk 1 januari 2023 hebben we mogelijk een nieuwe pensioenuitvoerder. Onze huidige uitvoerder heeft namelijk aangegeven de overeenkomst om strategische redenen te willen beëindigen. Met het oog op het verkennend onderzoek naar een nieuwe uitvoerder hebben we een pakket van eisen en wensen gemaakt: wat hebben we nodig en wat willen we nog meer? Wat vinden we belangrijk? Bijvoorbeeld bij pensioenadministratie en bij communicatie met deelnemers. Als we echt weg moeten bij onze huidige pensioenuitvoerder dan hopen wij in het tweede kwartaal van 2021 een nieuwe uitvoerder aan u voor te stellen.