Blogs

Onder de loep met Diny Tiellemans


Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat de voorzitter van het Verantwoordingsorgaan Een orgaan waarin de actieve deelnemers, de pensioengerechtigden, eventueel de gewezen deelnemers en de werkgever zijn vertegenwoordigd en waaraan het bestuur verantwoording aflegt. Het oordeel van het verantwoordingsorgaan over het handelen van het bestuur wordt opgenomen in het jaarverslag.Diny Tiellemans.

 

‘Er zijn geen simpele antwoorden…..’

Mijn interesse voor pensioen komt voort uit maatschappelijke betrokkenheid.  Pensioen is een schitterende afspraak die we als maatschappij hebben gemaakt. We hebben pensioen in de eerste pijler: de AOW. En we hebben pensioen in de tweede pijler: het pensioen dat werknemers in Nederland via hun pensioenregeling opbouwen. Juist dankzij die mix is het pensioenstelsel in Nederland zo sterk.

Maar pensioen is niet gemakkelijk. Als je ziet wat voor problemen er opgelost moeten worden, dat is niet niks. Er zijn allemaal maatschappelijke vraagstukken die invloed hebben op pensioen. De arbeidsmarkt verandert: er is steeds meer flexibele arbeid en er zijn steeds meer zzp’ers. En we vergrijzen.

Met dat soort zaken wordt nu rekening gehouden in het nieuwe pensioenakkoord. Het is aan de politiek en de pensioensector om daar met goede oplossingen op in te spelen. Eén ding is zeker: simpele antwoorden zijn er niet. En door de huidige rentestand en de ontwikkelingen op de beurzen hebben veel fondsen het nog steeds moeilijk. Dus de komende jaren zijn echte en ook duurzame oplossingen nodig. 

Betrokkenheid

Ik zit sinds 2019 in het Verantwoordingsorgaan (VO). Maar mijn verleden in de pensioenwereld gaat veel verder terug. Zo heb ik 8 jaar in het bestuur gezeten, dus ik weet hoe het aan die kant van de tafel werkt. Eigenlijk heb ik alleen tussen 2015 en 2018 niets gedaan voor het pensioenfonds. Toch bleef ik ook toen het fonds volgen. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.

‘In het VO blijven wél ‘gewoon’ collega’s zitten. Dus die betrokkenheid blijft zeker bestaan.’

Toen ik in 2008 als bestuurslid begon, stapte ik in het pensioenfonds op het moment dat de crisis uitbrak. Dat was natuurlijk een lastige tijd. Maar er is sindsdien veel gebeurd. Als je weet dat er destijds nog bijna 1000 pensioenfondsen waren en nu nog een kleine 200. Dat is een enorme verandering.

Afstand

Die daling van het aantal pensioenfondsen had vooral met kosten te maken. Maar het werd ook steeds lastiger om goede mensen in het bestuur te krijgen.

Dat pensioenfondsen op de kosten letten is logisch. Ook bij Pensioenfonds DNB doen we dat. Het bestuur staat meer op afstand. Er zitten geen mensen meer in vanuit de organisatie. Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen. Je mist misschien een stukje betrokkenheid, maar een frisse blik van buiten kan ook goed doen. In het VO blijven wél ‘gewoon’ collega’s zitten. Dus die betrokkenheid blijft zeker bestaan. Deze ontwikkeling maakt ook dat het bestuur de communicatie goed moet organiseren. Daar zullen wij als VO ook zeker op toezien.  

Familie op 1

Ik ben op dit moment afdelingshoofd ‘resolutie banken’. Dat betekent dat we bezig zijn banken beter afwikkelbaar te maken. Simpel gezegd: laten we een bank gecontroleerd failliet gaan of laten we de bank een doorstart maken?

In het begin van de crisis was de situatie anders. Banken waren toen soms nog ‘too big to fail’, zodat ze uiteindelijk door de overheid gered moesten worden. Een les van de crisis is dat we dat niet meer willen. We willen robuuste banken die, wat er ook gebeurt, zonder overheidssteun kunnen herstellen of beheerst afgewikkeld worden. Het is leuk werk, we doen echt iets nieuws. Zo’n nieuwe taak helpen vormgeven bevalt mij wel.  

Ik vind mijn werkzaamheden voor de pensioenen bij DNB echt een verrijking van mijn leven. Maar familie en vrienden staan toch echt op 1. Ik heb een gezin met 2 volwassen kinderen. Verder ben ik graag buiten. Daarbij heb ik het tennisracket verruild voor de golfclub.