Nieuws

‘Bedrag ineens’ opnieuw uitgesteld

De keuzemogelijkheid ‘Bedrag ineens’ is voor de vierde keer uitgesteld. De nieuwe ingangsdatum is op zijn vroegst 1 juli 2024. Maar ook deze datum staat nog niet vast. Eerst moet de ‘Wet herziening bedrag ineens’ door de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als de Kamers die wet niet voor 1 januari 2024 hebben goedgekeurd, kan de ingangsdatum weer opschuiven.

Met ‘Bedrag ineens’ is het mogelijk om maximaal 10% van uw pensioen om in één keer op te nemen, op het moment dat u met pensioen gaat.

Wat betekent dit voor u?

Vanwege onduidelijkheid over de ingangsdatum, verstuurden wij de pensioneringsbrieven iets later dan gebruikelijk. De komende periode gaan we deze weer verzenden. In deze brief staan alle keuzemogelijkheden voor het laten ingaan van uw pensioen. De keuze ‘bedrag ineens’ staat hier nog niet bij omdat de ingangsdatum onzeker is.

Als het goed is, weten we vóór 1 januari 2024 of bedrag ineens per 1 juli 2024 mogelijk is. Als u straks graag een deel van uw pensioen in één keer opneemt, kunt u ervoor kiezen om uw pensioen later in te laten gaan. Maar let wel op; de ingangsdatum kan ook nog verder opschuiven. Wij houden u zo goed mogelijk op de hoogte.

Weeg voor- en nadelen goed af

Een deel van uw pensioen opnemen heeft voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat u een keuze maakt.

Voordelen

U kunt in één keer een bedrag opnemen. Maximaal 10% van uw pensioen, maar een kleiner bedrag is ook mogelijk. U mag zelf kiezen wat u hiermee doet. Bijvoorbeeld uw hypotheek aflossen of een mooie reis maken.

Nadelen

  • Het pensioen dat u de rest van uw leven elke maand van ons fonds krijgt wordt lager;
  • Het bedrag dat u opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij uw inkomen:
    • u gaat hierdoor – in het kalenderjaar waarin u het bedrag ineens krijgt – meer belasting betalen;
    • toeslagen die u in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet u zelfs iets terugbetalen;
    • ook een uitkering kan lager worden;
    • de zorgpremie die wordt ingehouden op uw pensioen wordt hoger.

Hebt u een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op.