De vernieuwde regels voor pensioen

FAQ

Terug naar het overzicht

De vernieuwde regels voor pensioen

  • Waarom komen er nieuwe regels voor pensioen?

    Er komen nieuwe regels voor het pensioen dat mensen via hun werkgever opbouwen. De belangrijkste redenen zijn:

    • Duidelijker en persoonlijker pensioen
      Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en wat het oplevert. Door de nieuwe regels bouwt straks iedereen een kapitaal op via een premieregeling. Een ‘premieregeling’ wil zeggen dat is afgesproken hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dat geld wordt net als nu belegd. Maar straks ziet u precies hoeveel geld u samen met uw werkgever inlegt en wat het beleggen oplevert. Zo ontstaat een kapitaal voor uw pensioen. Het pensioenfonds maakt steeds een inschatting van uw pensioen op basis van het kapitaal voor uw pensioen. Daarbij is het goed om te weten dat het kapitaal nooit kan ‘opraken’. Ook niet als u lang leeft. Met elkaar zorgen we ervoor dat iedereen altijd een pensioen krijgt.
    • Pensioen gaat sneller omhoog, maar ook eerder omlaag
      Pensioenfondsen hoeven straks geen grote reserves meer aan te houden. Daardoor kan het pensioen sneller omhoog als het goed gaat met de financiële markten. De keerzijde is dat de (verwachte) pensioenen ook sneller omlaag kunnen gaan. We doen er straks alles aan om ervoor te zorgen dat de pensioenen van (bijna-)gepensioneerden zo min mogelijk omlaag gaan. Want het pensioen van jongere werknemers heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.
    • Het pensioen sluit beter aan bij uw inleg en de opbrengst van de beleggingen
      Mensen stoppen soms een tijdje met werken, gaan parttime werken of beginnen voor zichzelf. De huidige regels voor pensioen passen daar niet goed bij. Met de nieuwe regels wordt dat opgelost. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.
  • Wat verandert er door de nieuwe pensioenregeling?

    Veel blijft hetzelfde. U legt straks nog steeds samen met uw werkgever geld in voor uw pensioen. Het pensioenfonds belegt dit geld, net als nu. Alleen sparen levert namelijk niet genoeg op. En u kiest nog steeds zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan.

    Er is ook een verschil. Nu krijgt iemand altijd evenveel pensioen voor het geld dat diegene inlegt, of die persoon nu jong is of oud. Straks werkt het anders. U bouwt een kapitaal op voor uw pensioen. Vanaf het moment dat u uw pensioen laat ingaan, zet het pensioenfonds steeds een deel van het geld om in een pensioen. Het pensioenfonds laat steeds zien hoeveel pensioen u naar verwachting krijgt. Er zijn nu al regelingen die zo werken. Straks werken alle regelingen op deze manier.

    Dit alles lijkt misschien een groot verschil, met veel meer onzekerheid. Bedenk dat de pensioenen nu ook niet gegarandeerd zijn. En het geld wordt nu ook al belegd. U ziet straks beter hoeveel er voor u belegd wordt en wat het oplevert.

    Naast een pensioen voor uzelf, is er ook een uitkering voor uw partner en kinderen geregeld als u overlijdt. Gaat u met pensioen? Dan kunt u een deel van het kapitaal voor uw pensioen gebruiken voor een nabestaandenpensioen.

  • Wat is het verschil tussen de twee regelingen die er straks zijn?

    Binnen de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) zijn er voor pensioenfondsen straks twee soorten premieregelingen. Er is een variant waarin risico’s meer met elkaar gedeeld worden, de ‘solidaire’ premieregeling. En een variant met meer keuzevrijheid, de ‘flexibele’ premieregeling. De sociale partners (vertegenwoordigers van werknemers en werkgever) bepalen welke regeling er komt.

    • De solidaire premieregeling is een premieregeling waarin meer risicodeling centraal staat. Er is een collectief beleggingsbeleid. De beleggingsresultaten worden via vooraf vastgestelde regels leeftijdsafhankelijk toegekend aan elke deelnemer. Vanaf de pensioendatum ontvangt iedereen een variabel pensioen. Dit pensioen wordt elk jaar opnieuw berekend. Het kan hoger uitvallen als de beleggingsresultaten goed zijn. Maar als de resultaten tegenvallen, kan het pensioen lager worden. Binnen een solidaire premieregeling is een buffer verplicht. Deze buffer wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het pensioen niet of minder daalt als de beleggingsresultaten tegenvallen. De buffer heet ook wel solidariteitsreserve.
    • De flexibele premieregeling is een premieregeling met meer individuele keuzevrijheid. Deelnemers kunnen tot pensioendatum vaak kiezen uit verschillende beleggingsprofielen. Ze kunnen meer of minder beleggingsrisico nemen, of bijvoorbeeld meer klimaatbewust beleggen. Op de pensioendatum kan iedereen kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Ook hier geldt voor een variabel pensioen: het kan hoger uitvallen als de beleggingsresultaten goed zijn. Maar als de resultaten tegenvallen, kan het pensioen lager worden. De flexibele premieregeling kent geen verplichte buffer (solidariteitsreserve). Wel kan er voor een risicodelingsreserve gekozen worden.
  • We krijgen straks allemaal een eigen pot voor pensioen. Kan die pot op een bepaald moment leeg zijn? Of kan mijn pensioen zomaar verdampen?

    Nee, het kapitaal voor uw pensioen is nooit ‘op’. U krijgt een pensioen zo lang u leeft. Ook al wordt u 120 jaar. We zorgen er samen voor dat er altijd een uitkering is voor de mensen die een pensioen krijgen of gaan krijgen in de toekomst.

  • Wat verandert er in het nabestaandenpensioen?

    Hebt u recht op nabestaandenpensioen, dan zijn de regels straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar de nabestaande op kan rekenen. 

    Als u overlijdt terwijl u in dienst bent, dan is het nabestaandenpensioen een percentage van uw laatste loon. Hoe hoog de dekking is, wordt afgesproken door de werkgever met de vakbond of de OR in de pensioenregeling. Het maakt hierbij niet uit hoeveel jaar u hebt gewerkt.

    Gaat u uit dienst? Dan bent u voor een uitloopperiode van 3 maanden, of tijdens de WW-periode, verzekerd van nabestaandenpensioen. Daarna niet meer.

    Hebt u een nieuwe baan? Bij uw nieuwe werkgever is vaak weer een partnerpensioen verzekerd.

    Overlijdt u nadat u al met pensioen bent? Dan is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van of u een deel van het kapitaal hebt gebruikt voor een nabestaandenpensioen.

De hoogte van mijn pensioen

  • Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al heb opgebouwd?

    Sociale partners (vertegenwoordigers van werknemers en werkgever) spreken af wat er met dit pensioen gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden: het pensioen blijft staan. Of het pensioen wordt omgerekend naar een kapitaal voor uw pensioen in de nieuwe regeling. Dat noemen we ook wel ‘invaren’. We rekenen dan uit wat de waarde is van het pensioen dat u hebt opgebouwd. Die waarde neemt u mee naar de nieuwe regeling.

    Heeft het pensioenfonds niet genoeg reserves of zelfs geld tekort? Dan gaat de waarde van uw pensioen iets omlaag. Is er geld over? Dan wordt het geld verdeeld. De manier waarop hangt af van hoeveel geld er over is en welke verdeelregels sociale partners met elkaar afspreken.

  • Ga ik erop voor- of achteruit?

    Ongeveer een half jaar voordat we overstappen op de nieuwe pensioenregeling, laten we u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een berekening van uw pensioen in de nieuwe regeling. De bedragen ‘voor’ en ‘na’ kunnen verschillen. Maar dat zegt niet zoveel over uw uiteindelijke pensioen. Het is een inschatting op dat moment.

  • Wat gebeurt er als het pensioenfonds een foute berekening maakt?

    We doen er alles om uw pensioen zo goed én zorgvuldig mogelijk om te rekenen naar de nieuwe situatie. Maar er kan altijd iets misgaan. Ziet u dat er iets niet klopt? Neem dan contact met ons op. Als u vindt dat de fout niet goed wordt opgelost, kunt u een klacht indienen bij ons. Bent u daarna nog niet tevreden? Dan kunt u terecht bij een externe onafhankelijke geschilleninstantie. U kunt ook naar de rechter gaan.

  • Gaat mijn pensioen in de nieuwe regeling sneller omhoog?

    Ja. Een pensioenfonds hoeft minder reserves aan te houden. Daardoor kan uw pensioen sneller omhoog als het goed gaat.

  • Gaat mijn pensioen straks sneller omlaag?

    Het pensioen van gepensioneerden, de uitkering, is zo stabiel mogelijk. Krijgt u nog geen pensioen? Dan kan de waarde van de beleggingen gaan schommelen. Vooral de jongeren gaan dat straks merken. Het verwachte pensioen zal minder hard schommelen. Bij de berekening houden we namelijk rekening met goede en slechte jaren.

    We nemen minder risico bij de beleggingen naarmate u ouder bent. Het doel is dat uw toekomstig pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat u uw pensioen laat ingaan.

    Bedenk dat het schommelen nu ook al gebeurt, maar dan achter de schermen. Het pensioenfonds belegt het geld voor uw pensioen, zodat het kan aangroeien tot een bedrag waarmee u later pensioen krijgt. Het geld zal nooit opeens weg zijn, of u nu jong bent of oud.

  • Hangt de hoogte van mijn pensioen straks helemaal af van de aandelenkoersen op het moment dat ik met pensioen ga?

    Nee. We zorgen ervoor dat het geld voor uw pensioen zó wordt belegd dat de hoogte van uw pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat u uw pensioen laat ingaan.

    Als de sociale partners kiezen voor een solidaire regeling, komt er ook een buffer die ingezet kan worden om schommelingen op te vangen. Zo merkt u geen grote veranderingen in uw pensioen als u eenmaal met pensioen bent.

    Maken de sociale partners een keuze voor de flexibele regeling én kiest u voor een variabel pensioen? Dan hangt de hoogte van uw pensioen mogelijk meer af van de ontwikkeling op de beurzen. Maar ook hier hangen de schommelingen van uw pensioen af van de mate waarin risicovol wordt belegd en de omvang van een eventuele buffer om schommelingen op te vangen.

  • Hebben oudere deelnemers nadeel van de overgang op de nieuwe regeling? Hoe gaat het pensioenfonds daarmee om?

    Nu levert de inleg voor uw pensioen altijd hetzelfde pensioen op. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Straks is dat anders. De hoogte van uw pensioen in de nieuwe regeling hangt voor een belangrijk deel af van hoe lang we de inleg kunnen beleggen. Hoe langer, hoe meer kans er is op een hoge opbrengst.

    Naar verwachting hebben deelnemers tussen 40 en 55 jaar minder voordeel van de overstap naar de nieuwe regeling. De sociale partners spreken af of de waarde van het pensioen van deze deelnemers extra wordt verhoogd. Dit wordt compensatie genoemd.

    De sociale partners spreken, in samenspraak met het pensioenfonds, ook af welk deel van het totale vermogen van het pensioenfonds naar compensatie mag gaan. En hoe het geld op een ‘evenwichtige’ manier wordt verdeeld. Ook kan het zijn dat een gedeelte van de premie gebruikt wordt voor compensatie. Zodat bepaalde groepen geen extra voor- of nadeel hebben van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling ten opzichte van anderen.

De overstap naar de nieuwe pensioenregeling

  • Is de overstap niet erg duur?

    Ja, de overstap is duur. Maar voor Pensioenfonds DNB betaalt de werkgever de kosten. We verwachten dat de kosten daarna juist lager zijn dan nu.

  • Wanneer gaat de nieuwe pensioenregeling voor Pensioenfonds DNB in?

    In het wetsvoorstel staat een uiterste overgangsdatum van 1 januari 2028. Het uitvoeren van de nieuwe pensioenregels is veel werk. Er moeten belangrijke besluiten worden genomen door de werkgever en de vakbonden (samen de sociale partners). En ook door het bestuur van het pensioenfonds. En er is tijd nodig om alle besluiten door te rekenen en documenten op te stellen die verplicht zijn om over te kunnen gaan naar de nieuwe pensioenregeling.

    Om op tijd klaar te zijn, zijn we vorig jaar al begonnen met de voorbereidingen. Eerder koersten we op een overgang naar de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026. We moeten daarbij ook rekening houden met de planning van AZL, het bedrijf dat onze administratie uitvoert. Zodat zij een goede overgang kunnen verzorgen. Omdat er teveel fondsen op 1 januari 2026 over wilden gaan, heeft AZL een nieuwe planning gemaakt. Voor ons fonds betekent dit dat onze datum van 1 januari 2026 verandert. Het uitgangspunt is nu dat we overgaan per 1 juli 2026.

    Er kunnen omstandigheden zijn waardoor het toch niet lukt om per 1 juli 2026 over gaan. Natuurlijk houden we u regelmatig op de hoogte van wat we aan het doen zijn en of we nog op schema liggen.