Diny Tiellemans is sinds 2019 voorzitter van het Verantwoordingsorgaan (VO) bij pensioenfonds DNB. Namens haar werkgever, De Nederlandsche Bank, is ze lid van dit orgaan van het pensioenfonds. De afgelopen 24 jaar heeft ze in verschillende rollen als afdelingshoofd voor De Nederlandsche Bank gewerkt. Nu gaat Diny in het voorjaar van 2025 zelf met pensioen. Tot die tijd wil ze betrokken blijven in het VO om de nieuwe pensioenregeling en de afspraken over het invaren daarvan af te ronden, zodat haar opvolger daarna het stokje kan overnemen.
Pensioenfonds DNB wil op 1 juli 2026 overstappen naar de nieuwe pensioenregeling. Dat is de geplande datum, want deze veranderingen kosten veel tijd en moeten zorgvuldig voorbereid worden. De afgelopen maanden is al gebleken dat een deadline weleens verzet moest worden. Diny Tiellemans licht toe: "Dit wordt de grootste pensioentransitie ooit sinds de eerste pensioenwet er kwam. Deze overstap gaat over veel geld. We stappen over naar een premiesysteem en laten de vertrouwde, toegezegde pensioenuitkeringen achter ons. Het is belangrijk dat alles nauwkeurig doorgerekend wordt en dat het bestuur goed kan uitleggen wat er allemaal verandert. Het VO kijkt hier kritisch mee. Momenteel wordt de beoordeling van het transitieplan afgerond en vanuit het VO zijn we geïnteresseerd in de verschillende afspraken die zijn gemaakt met de sociale partners en hoe deze worden toegepast.
Pensioen lijkt eigenlijk heel suf, maar men onderschat hoe belangrijk het eigenlijk is. Pensioen raakt alle facetten van de samenleving en beïnvloedt keuzes, zoals hoeveel je werkt. Of je fulltime, parttime of als ZZP-er werkt. Het speelt ook een rol of je een koopwoning hebt of dat je een woning huurt. Veel aspecten zie je terug in je pensioen en dat maakt het heel interessant. Het is deels een weerspiegeling van de maatschappij. Voor het VO is het belangrijk om kritisch te kijken. Belangen zijn voor iedereen anders. Pensioenfonds DNB heeft een goede dekkingsgraad. Als er veel geld is, wil iedereen natuurlijk evenveel van de koek die te verdelen is. Dat is niet mogelijk en dat maakt deze pensioentransitie ingewikkeld, maar ook uitdagend.
De rol van het VO is om naar alle groepen te kijken en te zorgen voor evenwichtigheid. Hoe wordt het geld verdeeld en ook belangrijk is hoe alle deelnemers hierover geïnformeerd worden. We houden het bestuur scherp en volgen wat het bestuur van plan is. We zijn geen controleorgaan, maar blijven hen uitdagen. We letten erop dat ze transparant zijn naar hun achterban. In 2025 gaan we aan de slag met het implementatie- en communicatieplan. De communicatie naar de deelnemers toe wordt de komende tijd heel belangrijk. Zodat de deelnemers gaan begrijpen wat er gaat veranderen en dat ze goed worden begeleid tijdens deze transitie."