De nieuwe pensioenregeling: wat is de stand van zaken?

De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 ingegaan. Dat betekent dat er nieuwe regels zijn voor uw pensioen. Daar hoort ook een nieuwe pensioenregeling bij. Pensioenfondsen hebben tot 2028 de tijd om de pensioenregeling aan te passen. Hoe staat het ervoor bij pensioenfonds DNB?

Het aanpassen van de huidige pensioenregeling is ingewikkeld en het kan alle deelnemersgroepen raken: werknemers die nu pensioen opbouwen, (oud-) werknemers én gepensioneerden. Alle betrokken partijen vinden het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Werkgever DNB, de vakbonden (samen de sociale partners) en het pensioenfonds werken samen om de pensioenregeling aan te passen. Ook de Belangenvereniging Pensioengerechtigden en Gewezen deelnemers (BP) denkt mee.

Voorlopige keuzes

De sociale partners maken samen afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Zij hebben een voorlopige keuze gemaakt voor de solidaire premieregeling. Dit betekent dat we risico’s met elkaar blijven delen. Ook willen ze de opgebouwde pensioenen uit de huidige regeling omzetten naar de nieuwe pensioenregeling (invaren).

Afspraken vastleggen in transitieplan

Op dit moment maken de sociale partners verdere afspraken over hoe de nieuwe pensioenregeling eruit moet komen te zien en hoe de overgang naar de nieuwe regeling moet gaan. Daarvoor zijn ook heel veel berekeningen gemaakt, zodat duidelijk is wat de afspraken betekenen voor de pensioenen van de deelnemers en voor de financiële situatie van het pensioenfonds. Alle afspraken komen in een transitieplan te staan. In april 2024 is de eerste versie van dit transitieplan klaar. De sociale partners sturen het transitieplan dan aan de BP om het plan te bekijken. De BP heeft hoorrecht als het gaat om de nieuwe pensioenregeling en mag dus haar mening hierover geven. De BP organiseert op 13 mei 2024 (van 13.00 tot 15.00 uur) een bijeenkomst bij DNB, die ook als webinar is bij te wonen.

Opdracht aanvaarden

Op basis van de reacties van de BP passen de sociale partners de afspraken eventueel nog aan. Het is de bedoeling dat het definitieve transitieplan in juli naar het pensioenfonds gaat. Het bestuur gaat dan onder andere beoordelen of de gemaakte keuzes evenwichtig zijn voor alle deelnemersgroepen. Ook zullen het verantwoordingsorgaan en de raad van toezicht van het pensioenfonds advies geven hierover. Het bestuur besluit naar verwachting in oktober of het dit plan wil en kan uitvoeren (opdracht aanvaarden). Ook zal dan een deelnemersbijeenkomst worden georganiseerd om u als deelnemer te informeren over de nieuwe pensioenregeling. Deze kunt u ook digitaal bijwonen.

Plan voor uitvoering naar toezichthouder

Verder werkt het bestuur aan een implementatieplan. Dat gaat over het organiseren van de uitvoering van de nieuwe pensioenregeling, zoals opgenomen in het transitieplan. Denk aan het aanpassen van de administratie bij pensioenuitvoerder AZL. Of aan het omrekenen van de pensioenen in de huidige regeling naar de nieuwe regeling. Als het implementatieplan klaar is, gaat dit naar toezichthouder DNB.

Start nieuwe regeling uiterlijk 1 juli 2026

Laat de toezichthouder weten dat er geen bezwaar is om het implementatieplan uit te voeren zoals wij dat willen? Dan zorgen we er samen met AZL voor dat alles klaar is om op uiterlijk 1 juli 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling.
In de periode daarvoor informeren we u nog uitgebreider over de nieuwe regeling en wat het invaren voor uw pensioen bij pensioenfonds DNB betekent.

Meer weten?

Ga naar onze speciale pagina over het nieuwe pensioenstelsel. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de nieuwe pensioenregeling? Geef dan uw privé e-mailadres aan ons door via Mijn Pensioen, uw persoonlijke omgeving op onze website. U krijgt dan alle informatie over uw nieuwe pensioen via e-mail.