Eind juli legden de sociale partners (werkgever en vakbonden) de afspraken over de nieuwe pensioenregeling vast in het transitieplan. In het plan staat ook uitleg bij de gemaakte keuzes en welke voor- en nadelen er meegewogen zijn om bepaalde keuzes te maken. Ook wordt toegelicht hoe wordt omgegaan met de (opgebouwde) pensioenen. Sociale partners hebben het plan aangeboden aan het bestuur van het pensioenfonds.
Transitieplan goed leesbaar, nieuwe pensioenregeling helder omschreven
Het bestuur vindt het transitieplan goed leesbaar. De sociale partners hebben de nieuwe pensioenregeling op een heldere manier omschreven. In de aanloop naar het uiteindelijke transitieplan keek het bestuur mee. Het bestuur zat al 2,5 jaar met de sociale partners aan de zogenaamde ‘pensioentafel’. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. De sociale partners gaan over de inhoud van de regeling en hebben afspraken gemaakt over het omzetten van de huidige pensioenen naar de nieuwe pensioenregeling. De Belangenvereniging Pensioengerechtigden en Gewezen Deelnemers DNB (BP) heeft zijn visie gegeven op de afspraken die werkgever en vakbonden maken (hoorrecht). Het bestuur moet nu een oordeel geven over de evenwichtigheid en de uitvoerbaarheid. Het bestuur bekijkt daarmee of ze de regeling wil gaan uitvoeren. Het verantwoordingsorgaan heeft hierbij een adviesrecht en de Raad van Toezicht moet instemming verlenen aan het invaarbesluit.
Uitvoerbaarheid in onderzoek
Het bestuur moet gaan beoordelen of de afspraken van sociale partners over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel evenwichtig is. Het bestuur dient daarbij te beoordelen of deze overgang niet leidt tot onevenredig nadelige gevolgen voor bepaalde groepen deelnemers.
Daarnaast onderzoekt het bestuur of het plan goed uitvoerbaar is. Dit doen we samen met AZL, onze pensioenuitvoerder. Wat we met elkaar afspreken zetten we in het implementatieplan. Dit plan gaat over het organiseren van de uitvoering van de nieuwe pensioenregeling. Dat is nodig, want het gaat om een groot en ingewikkeld project. De administratie en computersystemen moeten bijvoorbeeld worden aangepast. Ook moeten we het (opgebouwde) pensioen in de pensioenregeling die er nu is, omrekenen naar het ‘nieuwe’ pensioen voor onze deelnemers. Dat kunnen we maar één keer doen, dus dat moet meteen goed gaan. In het implementatieplan staat hoe we dat doen. Er wordt een separaat communicatieplan opgesteld, dat door AFM wordt beoordeeld.
Het pensioenfonds van de toezichthouder. Hoe werkt dat?
We staan net als alle andere pensioenfondsen onder dezelfde toezichthouder ook al gaat het om de pensioenregeling van de werknemers van DNB. Het is een bijzondere situatie. Het ontwikkelen van de nieuwe pensioenregeling is strikt gescheiden van het toezicht op ons Pensioenfonds. Met de HR-kant van werkgever DNB kijken we naar de regeling. Het toezicht op de regeling gebeurt aan de toezichtkant en dat valt onder een ander directielid van DNB.