Ouderen vergeten pensioenen op te vragen

Onlangs kwam in het nieuws dat bij pensioenfondsen voor honderden miljoenen euro’s aan nooit aangevraagde pensioenen liggen. Zo zijn de drie grootste pensioenfondsen op zoek naar 100.000 mensen die hun pensioen nooit hebben aangevraagd.
De drie grootste pensioenfondsen ABP, PFZW, en PMT hebben samen voor 350 miljoen aan niet-opgevraagde pensioenen liggen. Vaak gaat het om het pensioen van mensen die naar het buitenland zijn vertrokken. Ze vergeten dat ze ergens pensioen hebben staan en vragen het dus niet op. Voor pensioenfondsen zijn ze erg moeilijk te vinden.
Pensioenfondsen druk op zoek
De pensioenfondsen zijn druk op zoek naar de mensen met een ‘vergeten’ pensioen. Deze mensen hebben gespaard voor dit pensioen en ze hebben er recht op. Via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vinden de pensioenfondsen veel rechthebbenden. Ook kunnen de pensioenfondsen kijken in het niet-ingezetenenregister, waar namen en adressen staan van mensen in het buitenland.
Moeilijk vindbaar
Het moeilijkst te vinden zijn mensen die in de jaren ’60 en ’70 pensioen hebben opgebouwd. Toen hadden mensen nog geen Burgerservicenummer. Als de naam ook nog verkeerd in de administratie staat, is iemand soms niet te vinden.
Er zijn ook nabestaanden die rechten hebben bij de pensioenfondsen. De partner van de overledene kan recht hebben op een partnerpensioen. Ook die partners zijn soms niet te vinden.
Vergeten ouderdomspensioen
Soms komt het voor dat een ouderdomspensioen niet is uitbetaald voordat de deelnemer is overleden. Ondanks alle inspanningen om deelnemers te vinden, lukt dat zoals gezegd niet altijd. En als men zichzelf dan ook niet meldt bij het pensioenfonds, blijft het ouderdomspensioen staan. De erfgenamen van een overleden pensioengerechtigde verzoeken in zo'n geval soms dat het pensioen van de overledene alsnog aan hen wordt uitbetaald.
Momenteel gaan pensioenfondsen verschillend om met een dergelijk verzoek van
erfgenamen. De Pensioenfederatie adviseert om verzoeken tot uitbetaling van niet opgevraagd pensioen in te willigen.
Het bestuur van Pensioenfonds DNB heeft dan ook besloten om niet opgevraagde pensioenen op verzoek alsnog uit te betalen aan de erfgenamen. Dit betekent dat de partner en/of de kinderen van de overledene het pensioenfonds alsnog kunnen verzoeken het ouderdomspensioen van de overledene aan hen uit te betalen. Hiervoor geldt wel een verjaringstermijn van 5 jaar.
Bij Pensioenfonds DNB komt dit probleem trouwens maar heel weinig voor. De bedragen waar het om gaat zijn bescheiden en de toenemende digitalisering zal de kans dat pensioen niet wordt opgevraagd mogelijk verder verkleinen.
Naar het buitenland? Geef het door!
Verhuist u naar het buitenland? Of verhuist u in het buitenland? Geef dan uw nieuwe adres door via de Registratie Niet-Ingezetenen. Zo zorgt u ervoor dat uw pensioen niet vergeten wordt.
Gaat u binnenkort met pensioen?
Ongeveer een half jaar voor de datum dat uw opgebouwde pensioen ingaat of een half jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u een brief van ons. Hierin staat hoe u uw pensioen aanvraagt. Hoort u niets en heeft u wel pensioen bij ons opgebouwd? Neem dan contact met ons op.