Onder de loep met Paul ten Westeneind

Op deze plaats geven de bestuurders van Pensioenfonds DNB om de beurt een inkijkje in hun ‘bestuurderswereld’. Deze keer is dat Paul ten Westeneind.
‘Hier doe je het als bestuurder voor´
“Het is best een bijzonder moment”, aldus Paul ten Westeneind. “Voor het eerst in jaren kan Pensioenfonds DNB een volledige toeslag toekennen. Voor een grote groep gepensioneerde deelnemers is dit inmiddels zelfs tien jaar geleden.”
“Eigenlijk wil ik dit wel van de daken schreeuwen, maar dat doe ik natuurlijk niet. Ik moet zelfs een voorbehoud maken. We hebben als bestuur een voorgenomen besluit genomen. Dat hebben we gedaan op basis van de beleidsdekkingsgraad van eind september. Dat is onze peildatum. De beleidsdekkingsgraad stond toen op 124,1%. We mogen nu volledig indexeren vanaf een beleidsdekkingsgraad van 124%. Het was dus een ‘close call’, maar het kan. Het feit dat we volledig indexeren kost ons 2,6%-punt aan dekkingsgraad. Maar onze positie is er stevig genoeg voor.”
Voorwaarde
“We spreken over een voorwaardelijk besluit omdat er een voorwaarde aan is verbonden. De voorwaarde is dat de maanddekkingsgraad op 31 december 2018 hoger is dan het minimaal eigen vereist eigen vermogen (MVEV). Het MVEV voor Pensioenfonds DNB staat ongeveer gelijk aan een maanddekkingsgraad van 104%, terwijl de maanddekkingsgraad per eind september op 126% stond. De kans dat we tot het einde van het jaar zover weg zinken, acht het bestuur zo klein, dat we het voorwaardelijke besluit nu al bekend maken. Normaal gesproken wachten we daar iets langer mee. Maar eerlijk is eerlijk: het is voor een pensioenfondsbestuurder ook wel eens leuk om na al die jaren een keer met een positieve boodschap te komen richting je deelnemers. Daar doe je het als bestuurder voor.”
Beste stelsel
“De gemiddelde dekkingsgraad in Nederland ligt nu ongeveer op 109%. Dat betekent dat wij als Pensioenfonds DNB het gewoon goed doen. Ik vind dat dat overigens voor ons hele pensioenstelsel geldt. We hebben het in Nederland prima voor elkaar met ons stelsel. Onlangs is het weer verkozen tot het beste pensioenstelsel ter wereld. En ondanks de zware crisis die we hebben gehad, staat het pensioenstelsel er nog steeds als een van de beste systemen. Uiteraard valt er veel te verbeteren, en natuurlijk is het kwetsbaar door de lage rente. Maar toch is dit veel beter voor de deelnemers dan alles zelf regelen en alles op de volgende generatie afwentelen, zoals veel andere landen doen. Wat betreft onze kwetsbaarheid voor lage rente, die hebben wij als Pensioenfonds DNB goed afgedekt. Dat heeft ervoor gezorgd dat we nu op dit niveau zijn. Als er een nieuwe crisis komt, hebben wij een redelijk goede startpositie. Maar alles is relatief. Bij een rente van 1% is geen enkel pensioen betaalbaar. Ook het onze niet. Daar moet je ook eerlijk over zijn.”
Inhalen
“Maar laat ik eindigen zoals ik begon, positief. Ik kan me goed voorstellen dat het vertrouwen van gepensioneerden en gewezen deelnemers is aangetast, nadat ze al tien jaar niet volledig zijn geïndexeerd. Wat dat betreft zetten we nu weer een stap in de goede richting. Het inhalen van de opgelopen indexatieachterstand is helaas nog niet mogelijk. Dan zal de beleidsdekkingsgraad verder moeten stijgen. We gaan daar hard aan werken, maar voorlopig blijft dat echt koffiedik kijken. Economische ontwikkelingen, rentestanden en dekkingsgraden laten zich nu eenmaal niet voorspellen. Laten we daarom maar even goed stilstaan bij dit moment, want het is best bijzonder.”