
Beleggen

Met acht doelstellingen geeft Pensioenfonds DNB invulling aan haar missie, visie en strategie. Om deze doelstellingen te bereiken beleggen we de pensioengelden die we beheren. Hierbij hanteren we een aantal beleggingsbeginselen of beliefs, die de basis zijn voor ons beleggingsbeleid. Met deze beleggingsbeginselen geven we antwoord op de vraag: waar denken wij het rendement dat nodig is voor het behalen van onze doelstellingen te vinden?
1. Waarom beleggen we?
De doelstelling van Pensioenfonds DNB is het verstrekken van nominale pensioenaanspraken en pensioenrechten, alsmede het streven (voorwaardelijk: voor zover de middelen van het pensioenfonds het toelaten en afhankelijk van de dekkingsgraad) naar het waardevast houden van de pensioenrechten.
Om dit streven waar te kunnen maken is het noodzakelijk de pensioengelden te beleggen. Onze beleggingsbeginselen vormen de fundamenten en richtlijnen voor het vermogensbeheer van het pensioenfonds. Bij het tot stand komen van de beleggingsmix volgt het pensioenfonds een gestructureerd proces waarbij voor iedere beleggingscategorie wordt gekeken of deze past bij het pensioenfonds (middels een zogenaamde investment case), hoe er in de categorie belegd wordt (kaderstelling) en welke verdeling wordt toegepast over de gewenste beleggingscategorieën. Dit laatste gebeurt op basis van kwantitatieve analyses (zoals ALM) en kwalitatieve overwegingen.
Meer informatie over de wijze waarop wij beleggen vindt u in onze verklaring beleggingsbeginselen (pdf).
2. Waarin beleggen we?
De blauw getinte beleggingscategorieën zijn onderdeel van de zogenaamde matchingportefeuille. Het doel van deze portefeuille is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de verplichtingen, waarbij 75% van het renterisico wordt afgedekt.
De groen gekleurde categorie ziet op de returnportefeuille. Deze portefeuille heeft als doel rendement te generen zodat de pensioenen door indexaties waardevast kunnen worden gehouden.
3. Wie voert de beleggingen van ons pensioenfonds uit?
Diverse uitbestedingspartijen zijn betrokken bij het uitvoeren van het beleggingsbeleid van ons pensioenfonds. De volgende partijen zijn bij pensioenfonds DNB betrokken op gebied van vermogensbeheer.
De partijen worden geselecteerd en jaarlijks geëvalueerd aan de hand van het uitbestedingsbeleid. In het kader van vertrouwelijkheid kiest het pensioenfonds ervoor om de overeenkomst met deze partijen niet openbaar te publiceren. De overeenkomsten kennen onderstaande karakteristieken:
- Met elk van deze partijen is er sprake van een overeenkomst voor onbepaalde tijd, echter kan het pensioenfonds deze overeenkomt op ieder moment opzeggen.
- In lijn met de doelstellingen van het pensioenfonds wordt gekozen voor goede kwaliteit tegen beheersbare kosten.
- Er is geen sprake van perverse prikkels of performance vergoeding in de afgesproken kostenstructuur.
- Het pensioenfonds heeft inzicht in een doorkijk van de beleggingsportefeuille alsook omloopsnelheid en transactiekosten.
- De daadwerkelijke uitvoering dient aan te sluiten bij de beleggingscyclus van het pensioenfonds. Dit betekent dat de implementatie van de beleggingen geschiedt conform het door het pensioenfonds vastgestelde beleggingskader.
4. Waarom beleggen we duurzaam?
Wij geloven dat maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) belangrijk is voor het bewerkstelligen van een gezonde, goede en verantwoorde oude dag voor deelnemers. Daarbij staan maatschappelijke consequenties van beleid centraal, los van een mogelijk financieel voordeel uit maatschappelijk verantwoord beleggen.
Ons beleid is gebaseerd op een enquête onder de deelnemers van het pensioenfonds. Daarnaast speelt ook de positieve houding van de sponsor van ons pensioenfonds (De Nederlandsche Bank) een rol bij het tot stand komen van ons MVB-beleid.
Het MVB-beleid (pdf) is per februari 2022 als hoofdstuk 8 opgenomen in het beleggingsbeleid.
5. Waar beleggen we niet in?
Ons pensioenfonds belegt niet in:
- Controversiële wapens, zoals clusterbommen, landmijnen, biologische wapens, chemische wapens, wapens op basis van verarmd uranium en nucleaire wapens in strijd met het non-proliferatieverdrag
- Bedrijven die één of meerdere principes van de Verenigde Naties op het gebied van arbeid, milieu, mensenrechten en corruptie (de zogenaamde UN Global Compact principles) schenden. Deze principes hebben betrekking op de manier waarop bedrijven opereren
- Bedrijven in de tabaksindustrie
- Bedrijven met een negatieve SDG score (lees hierover meer in onderstsaand blok: 6. Wat willen we bereiken op gebied van SDG's?)
6. Wat willen we bereiken op gebied van SDG's?
Ons pensioenfonds beoordeelt ondernemingen aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Hierbij wordt gekeken naar:
- De impact die het product of dienst van de onderneming heeft op een SDG
- De wijze waarop het product of dienst geproduceerd wordt
- Of er sprake is van controverses bij een onderneming
Ons pensioenfonds beoogt een minimale verbetering op gebied van SDG’s van 10% op totaal portefeuilleniveau.
7. Hoe kijken we naar CO2 reductie?
Ons pensioenfonds wenst minimaal een absolute CO2 reductie van 15% over de gehele portefeuille te behalen.
- De CO2 reductiedoelstellingen zijn gebaseerd op het klimaatakkoord van Parijs
- Voor aandelen is de minimaal vereiste reductie in lijn met het Parijs akkoord
8. Is het pensioenfonds actief aandeelhouder?
Ons pensioenfonds is een actief aandeelhouder door:
- Te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen
- Bedrijven aan te spreken op duurzaamheid (engagement)
Actief aandeelhouderschap wordt namens ons pensioenfonds uitgevoerd in de aandelenportefeuille door Robeco. Hierdoor werken we indirect samen met andere klanten van Robeco om zo een grotere impact te behalen.
Meer over het stem- en engagementbeleid van Robeco, waarbij ons fonds aansluit, vind u hieronder: